BISKUT SEMPRIT ANDAK
- 1/2 tepung gandum
- 1 cawan tepung
custard
- 2 Cawan tepung
jagung
- 1/2 cawan sugar
- 1/2 Cawan susu
pekat
- 1/2 Cawan butter
-3 kuning telur
Biscuit cornflakes madu
4 Cawan cornflakes
1/4 Cawan madu
1/4 Cawan mentega
Paper up
Sprinkling hiasan
Ceri hiasan
Cara: cairkan mentega
& madu dgn slow heat. Hancurkan cornflakes dlm mangkuk. Masukkan campur an
madu n mentega. Sudukan dlm bekas Dan bakar 10-15 min
·
600 gram tepung gandum
·
300 gram gula halus
·
5 biji telur - GRADE A - besar (kalau GRADE B - 8 biji)
·
2 1/2 buku (625 gram) mentega Golden Churn/ SCS
·
1 kotak (500 gram) buah-buahan campuran
·
2 sudu teh bicarbonate of soda
·
1 sudu teh esen vanilla
·
sedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)
·
2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
·
kertas kuih
·
aluminium foil
Cara-cara
1. Panaskan
air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan
gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan
buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek
sewaktu ia dikukus.
2. Tepung
gandum dan bicarbonate of soda diayak. Ketepikan.
Menggunakan whisk tangan atau mesin pemutar ,
pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati
Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla brown liquid
dan pukul dengan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.
Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak
sudah sebati sudah mencukupi, berhenti.
Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan
mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu
persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.
Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula
atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul
sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan
pusing kaup balik sehingga tepung sebati.
Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 2 cawan gula
dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat
dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas.
Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk
selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan
kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan
cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong
tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.
1. Akhir
sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu
digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan
buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.
Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan
salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan
pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan
kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek
tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam
Biscuit coklat chip:
1 Cawan butter
3/4 gula
1 Cawan gula perang
2 Bijo kuning telur
2 sudu teh vanilla
3 Cawan tepung gandum
red rose
1 sudu teh b. powder +
2 sudu teh air panas
1/2 sudu garam
2 Cawan coklat chip
1 Cawan walnut vinca
mg.
N/B; bila dah siap, anak kata manis sgt..jadi lebih baik kurangkan gula
No comments:
Post a Comment